Все още ли е фактор IP адреса на вашия уебсайт за класирането в Google? 2022

Все още ли е фактор за класирането IP адреса на уебсайт или не ?!

Има информация онлайн, която предполага, че алгоритмите за търсене на Google вземат предвид вашия IP адрес, както и мнения на различни експерти. Но дали това е точно така?! „Вековни“ истории и съвети от различни експерти, биха ни накарали да повярваме, че IP адресът на вашия сървър ще повлияе на класирането на Вашия уебсайт. … Ама защо пък не?! Ако сте на сървър, който е пълен със хазартни, поPно сайтове, сайготе за елачи или виагра, може би би било логично да влезете в черния списък на Google заедно със лошите сайтове и сървъра на който сте всички, нали ?!?!?! Но… дали това е истина или е мит? Човек може да си представи сам, че няма да стане по-добре, ако Google забие сървъра в черния списък, защото „блак хет SEO оптимизаторите“, могат да си сменят бързо и лесно сървъра. И така играта на котка и мишка ще е безкрайна… Та, това и доказателства, които ще споделим по-долу ще покажат причината SEO специалистите да разбират нещата неправилно и да се объркват ( все пак сме хора, всеко може да се обърка и сгреши 🙂 ). Ще обсъдим накратко, дали истината зад мита с IP адресите, като зачитащ се факторт за класиране в Гугъл.

Твърдението: IP адресът като фактор за класиране

Това е една много дискутирана тема и е бездънна яма, защото някои експерти не искат и да се замислят над фактите. Та тук водите са много мътни в SEO общноста и е трудно да се избере на кой да се или да не се вярва, както и на какво. Това и липсата на правилен диалог ( вирнат нос ) довеждат до – „Аз си вярвам на мойто, а дали е истина или не няма особено значение, аз съм прав и съм трамвай.“ Идеята за IP адресите като фактор за класиране започва с термина „лоши съседи“. Като лошите съседи се основават на идеята, че ако сте на споделен хостинг, вашият IP адрес се споделя с всички онези други сайтове на същия сървър ( това се отнася за т.нар споделен хостинг и/или клауд хостинг, както вече е при почти всички хостинг доставчици ). Тоест може да споделяте сървър и неговото IP съответно със 5 или дори хиляди други уебсайтове. И ето че стигнахме до проблемите, та…. Добре, де! А ако споделяме сървъра си със стотина или 800 други уебсайта, свързани с еротика, това ще окаже ли влияние върху класирането на уебсайта?! Нужно ли е, ако влияе да си закупя сосбтвено IP или Cloud хостинг план?!“ Нека проучим, като се върнем и малко…. добре, доста назад във времето…

Доказателството за IP адреса, като фактор за класиране

IP адресът играе ли роля за класирането?

Мат Кътс от Google отговори на този въпрос за IP адресите още през 2003 г. Въпроса – Цитат:
Мой SEO клиент използва споделен хостинг за един от неговите уебсайтове. Когато проверих други сайтове, хоствани на същия сървър, открих някои спам уебсайтове. Това ще повлияе ли на класирането на уебсайта на моя клиент?
Неговият отговор:
„Наистина не бих се тревожил толкова много за това.“
Но по-късно през май 2011 г. Каспар Шимански, стратег за качеството на Google Търсене, написа в Туитър:
Ако безплатните хостинг доставчици биват обект на брутален спам, Гугъл си запазва правото да предприеме действия по отношение на целия сайт
Естествено, това изказване тогава предизвика фурор и голямо объркване сред SEO мастърите. А през юни 2011 г. Google пусна публикация в блога си за защита на потребителите от злонамерен софтуер, хостван на места предлагащи услуги за регистрация на множество поддомейни ( ТУК ). След това през юли 2011 г. Google забрани домейни и поддомейни с .co.cc разширението, защото имаше необичайно количество регистрирани спам сайтове. И накрая, през 2018 г. Джон Мюлер от Google остави това настрани, когато му беше зададен подобен въпрос в Туитър, относно IP адресите.
Филип Бъргър: Чудех се @JohnMu, местоположението на IP адреса прави ли някаква разлика в класирането за даден сайт? Имам сайт за базирана в САЩ компания и IP адресът е в Юта, но някои онлайн услуги го показват от Австралия. Проблем ли е за услуга в САЩ да има сайт „в“ Австралия?
Отговорът на Мюлер беше простичък и директен:
@JohnMu – Не!
На базата на дългогодишен опит, реално погледнато, до около 2010-та година IP и локацията му бяха зачитащ се фактор предимно за локално базираните уебсайтове, но това отдавна вече не е така, особено след силното навлизане на Споделен и Облачен хостинг.

Местоположението на сървъра има ли значение за SEO?

Ако вашият сайт се хоства в България, но го преместите на сървър в Германия или пък Сащ, а защо не и Индия, това ще се отрази ли на вашето SEO? Мюлер отговори на този въпрос така:
Ако се преместите на сървър в различно местоположение? Обикновено не. Получаваме достатъчно информация за географско насочване по друг начин, например от настройките за TLD и географско насочване в Search Console.

Влияят ли IP адресите при изграждането на връзки?

Много SEO професионалисти вярват, че местоположението на сървъра и различните IP адреси могат да подобрят класирането. Ако мислите по този начин и изграждате стратегията си за линк билдинг базирайки се на това, определено правите нещата неправилно. Хващам бас, че не вярвате…… Имате нужда от доказателство?! Окей! Мюлер отговори на този въпрос в Google Hangout с просто „не“. Той добави:
„Това не е нещо, при което трябва изкуствено да купувате IP адреси, просто за да разместите нещата. И особено ако сте на CDN, тогава ще се окажете на IP блок заедно и с други компании. Или ако сте на споделен хостинг, тогава тези неща се случват. Това не е нещо, което трябва изкуствено да „разбърквате“.

Споделено IP, „собствено“ IP или облачен хостинг по-добър ли е за SEO?

Няма значение дали имате споделено IP, „собствено“ IP или Cloud хостинг за SEO. Мюлер отговори на този въпрос, свързан със закупуването на „собствено“ IP и по отнощение на SEO .
Споделените IP адреси са подходящи за търсене! Много хостинг / CDN среди ги използват

IP адресът като сигнал за класиране

В заключение по темата ще обобщим, че IP адресът не влияе ВЕЧЕ върху класирането на Вашия уебсайт. Тоест можете да бъдете спокойно, дори да хоствате цяла мрежа, ако ще и с различни езици, за различни държави да е и сте с едно IP. Няма да попречи на вашето SEO! По-добре насоченте вниманието си към качествено и полезно съдържание в уебсайта Ви, външни връзки отново от хубаво съдържание, качествено написани микропостове при спдоеляне в социалните и мрежите за споделяне.

Материалът е собственост и е защитен от авторските права на Daweb.top – SEO оптимизация и изграждане на сайтове и СЕО.БГ – Реклама, маркетинг, SEO, изработка на сайтове и онлайн магазини !!!
СЕО.ЕЮSeo.V.BGBeSeo.EU

QR Код

Източник – SEJ

Тази публикация е с авторски права собственост на: DaWeb.TOP и СЕО.БГ

Вашият коментар