Видове саксофони на пазара
Семейство

Видове саксофони на пазара

Ако детето ви учи в музикално училище е много вероятно да се нуждаете от покупка на музикален инструмент. Разбира се, когато достигне до ниво да специализира над определен инструмент и преподавателите го насочат към цигулка, пиано, барабани или духов инструмент като саксофон, то ще имате достатъчно информация от тях, какво точно да закупите за малкия музикант.

Сега ще разгледаме най-често срещаните видове саксофон, които се използват в наше време. Тези видове се различават по тоналността и нотите, които използват.

Най-малкият инструмент от тях е сопранино. В действителност, това е миниатюрната версия на сопрана. Сопранино саксофона има най-високия звук и звученето му напомня на малък кларинет. Той не е много разпространен и може да се чуе в музикалната постановка на Болеро и в произведенията на някои други музиканти.

Следващият вид музикален инструмент – сопрано саксофон. Той произвежда звуци, които напомнят по височина глас сопрано. Звукът може да бъде подобен на кларинета (в средните и ниските регистри), или на английски рог (в горните). Този саксофон има по-малко извита форма, в сравнение с другите. На него се свири трудно, заради малкия му размер.

Един от най-разпространените е саксофона алт. Звукът на саксофона в средния регистър е с тембър близо до човешкия глас. Тъй като може да издава разнообразие от звуци -от успокояващи, соул мелодии до технически сложни такива, се използва често в различни области на музиката.

Саксофона тенор е с размери и тоналност малко по-големи от неговия сродник алт. Той Свири в C-бемол. Има мек звук и е в състояние да се справят с тежки технически изпълнения. За това е най-широко разпространен в джаза а също така и в оркестри, соло както и камерни спектакли.

Баритон саксофона има силен дебел звук в по-ниските регистри, и по-приглушен в по-горните такива. Ако в края на саксофона има удължение, то той се нарича нисък баритон. Той е най-техничния и са му подвластни всички преходи дори арпеджио и кантилена.

Последният инструмент в списъка е бас саксофона. В по-ниските регистри той звучи страхотно, но това не може да се каже за връхните нои, които са сравнително приглушени и бледи. За това има много ограничено използване.

До сега достигнахме шест разновидности на музикални инструменти измислени от Адолф Сакс. И в края на краищата, човешката душа е в състояние да се смее или да плаче от звука на саксофона.