Билки, подходящи при анемия
Здраве

Билки, подходящи при анемия

Анемията представлява недостиг на червени кръвни телца и/или на хемоглобин в кръвта. Може да бъде причинена от тежка кръвозагуба и различни заболявания, а така също от лош хранителен режим и нездравословен начин на живот. Често анемията се предава от майката на детето още във вътреутробното развитие.

Етимологията на думата анемия е от гръцки и буквално означава „малокръвие“.

Хората, страдащи от анемия изпитват силна умора, сърцебиене, липса на здрав сън, възможни са чести прималявания и припадъци.

За да се избавите от това неприятно заболявание, трябва да приемате пълноценна и наситена с полезни вещества храна и билки при анемия.

Това са билките бял пелин, широколист живовляк /Plantago major L/ и подправките карамфил, канела.

Изключително полезен при оплаквания от анемия е мановият мед. Той е тъмен и ароматен, притежава уникален карамелен вкус. Добре е да се приема по една супена лъжица мед всекидневно за поне 40 дни. Дозата за деца е по 1 чаена лъжица мед.

Храните, които подпомагат лечението на анемия и анемични състояния са зелените растения като коприва, спанак, спирулина. Полезни са лечебните гъби от вида Млада гъба Рейши. Това е около 18-дневен мицел, който в съчетание със спирулината и се приема за възстановяване от анемия и кръвозагуба.

При оплаквания от малокръвие е препоръчително е да се пие по 1 л. отвара от житни растения като жито, пшеница, овес, смесена с малко тъмен мед. Отварата се приготвя от една шепа зърна, които се варят и прецеждат. Приемът на тази течност набавя желязо и витамин В 2 на организма, дава сили енергия и бодрост.

Интересно е, че можете да обогатите съдържанието на желязо в кисели храни като домати например, като ги приготвите в железен тиган.

Други полезни храни при анемия са вътрешности като черен пилешки и свински дроб, сок от арония, касис, шоколад, червено цвекло, райска ябълка, пчелно млечице и пшеничен зародиш.