Предимства на електронните книги
Технологии

Предимства на електронните книги

Електронните книги (дигитални книги, e-book, ebook) са публикации в дигитална форма с размер на книга, състоящи се от текст (и изображения), които се възпроизвежда с помощта на компютри или електронни устройства (четци, readers), а така също и с някои мобилни телефони. Понякога електронните  книги са еквивалентни на традиционните книги от хартия – те представляват електронна версия на печатнате книги. Съществуват обаче книги, които могат да се открият само в електронен вариант. Както и печатната книга, електронната книга има съдържание и номерирани страници.

Покупката и свалянето на електронна книга е много лесно през интернет. След плащане бивате насочвани към страница, откъдето можете да свалите книгата, или получавате e-mail с връзка, от която можете да я свалите.

30 предимства на електронните книги

 • Електронните книги са по-евтини – при тях са спестени печатните разходи.
 • Получавате електронната книга веднага. Плащате я, сваляте я и можете да започнете да четете веднага, без да ставате от стола си. Не трябва да ходите до книжарницата, нито да чакате дни и седмици, за да я получите по пощата.
 • Когато се нуждаете от бърза информация, можете да я получите незабавно от електронна книга. 
 • Електронните книги заемат по-малко място – не се нуждаете от библиотека за тях. Можете да съхранявате хиляди книги във вашия компютър.
 • При покупката на много електронни книги днес можете да получите бонуси – други книги. Това придава допълнителна стойност на вашата покупка.
 • Електронните книги са лесно преносими. Можете да отидете на ваканция с цялата си библиотека в лаптопа, нотбука, електронния четец или смартфона си.
 • Съвременните технологии ви позволяват да четете електронните си книги навсякъде – докато чакате автобуса, докато летите в самолета или докато се редите на опашка.
 • Електронните книги могат да съдържат линкове за бърз достъп до повече информация по конкретни въпроси и свързани уебсайтове.
 • Търсенето в електронните книги е лесно. Всяко електронно устройство ви позволява да търсите лесно по дадени думи, вместо да прелиствате из страниците.
 • Електронните книги могат да бъдат интерактивни и да съдържат аудио, видео, анимации, което подобрява възприемането на информацията.
 • Тъй като сваляте електронната книга от интернет, не заплащате цена за опаковка и транспорт.
 • Можете да отпечатите електронната книга на хартия и да я четете по традиционния начин.
 • Електронните устройства позволяват промяна на размера на шрифта, което е улеснение при четене за хората с увреждания. 
 • С помощта на специална програма можете да превърнете електронната книга в аудио книга. Можете да слушате аудио книгата, когато извършвате други дейности.
 • Електронните книги са лесни за продажба и разпространение.
 • Цената на печатните книги се определя от броя на страниците им и разходите по печата им. Цената на електронните книги се определя от ценността на информацията, която предлагат.
 • Електроните книги не се нуждаят от хартия – и спасяват дървета.
 • Електронните книги с авечни – не горят, не се късат, не се разлепват.
 • Електронните книги се произвеждат по-лесно и по-евтино.
 • Електронните книги се осъвременяват по-лесно – към тях може да бъде добавена информация по всяко време.
 • Много електронни книги са безплатни. Project Gutenberg и други сайтове предлага възможността за безплатно четене на класическа литература.
 • Можете да подчертавате важните места в електронните книги, без да ги увреждате.
 • Електронните книги – си изключение на формата DRM – са предназначени за споделяне. Можете лесно да копирате електронната книга и да я изпратите на приятел.
 • Електронните книги дават възможност на всеки човек да пише и да разпространява информация, избягвайки големите издатели.
 • Електронните книги позволяват на авторите за експериментират с различни теми и стилове.
 • Електронните книги избягват цензурата.
 • Електронните книги подпомагат издателската индустрия. Много автори споделят, че безплатните им електронни книги са повишили продажбата на печатните им книги.
 • С развитието на технологиите електронните книги стават все по-функционални. Електронна книга за фитнес програма може да съдържа калкулатор за изчисляване на индекса на телесната маса, електронна книга с психологически тестове може да съдържа интерактивен тест. 
 • Електронната книга е добра основа за публикуване на печатна книга.
 • Вие също можете да напишете своята електронна книга.

Сравнение на форматите за електронни книги

Писателите и издателите разполагат с много възможности за избор на формат на публикацията. Всеки формат има своите предимства и недостатъци. Размерът на текстовия файл (без изображения) зависи от формата, но винаги е по-малък от размера на илюстрования текст.

Ето някои популярни формати за електронни книги:

Amazon Kindle

Формат: Kindle 

Файлово разширение: .azw

С появата на четеца за електронни книги Kindle, Amazon.com създаде и собствен формат – .azw. Той се базира на стандарта Mobipocket с лека разлика в лгоритъма за генериране на сериен номер и DRM форматирането. Електронните книги за Kindle се доставят чрез система, наречена Whispernet, и потребителят не вижда файла с разширение .azw в процеса на свалянето му от интернет. Днес форматът за Kindle е наличен за много платформи.

Arghos Diffusion

Формат: Arghos Reader

Файлово разширение: .aeh

Форматът .aeh е базиран на XML и е разработен от френската компания Arghos Diffusion. Форматът .aeh използва метода за криптиране DRM и е се чете само с Arghos Player. Този плейър поддържа много формати за текст, аудио и видео – PDF, WMA, MP3, WMV, и има много интерактивни функции – подчертаване, подобно търсене, подчертаване на текст и др.

Broadband eBooks (BBeB)

Формат: Sony media

Файлово разширение: .lrf; .lrx

Форматът за за електронна книга на Sony Corporation.  Форматът .lrx използва метода за криптиране DRM.

Comic Book Archive file

Формат: компресирани изображения

Файлово разширение: .cbr (RAR); .cbz (ZIP); .cb7 (7z); .cbt (TAR); .cba (ACE)

Файлът се състои от поредица изображения, обикновено PNG (без компресия) или JPEG (с компресия), съхранявани като отделен архивен файл, позволяващи последователен преглед на изображенията, особено в комиксите. Comic Book Archive нее отделен файлов формат, само името му го различава от стандартните файлови архиви. 

Компирилан HM

Формат: Microsoft Compiled HTML Help

Файлово разширение: .chm

Форматът CHM е базиран на HTML. Той позволява разпространение на множество страници и включени графики под формата на единичен компресиран файл. Обратно, HTML сайтът се състои от можество HTML файлове и асоциирани изображения в стандартизирани формати.

DAISY – ANSI/NISO Z39.86

Формат: DAISY

Файлово разширение:

Форматът Digital Accessible Information SYstem (DAISY) е базиран на XML отворен стандарт, поддължат от консорциума DAISY за хора с увреждания. DAISY има широка международна подкрепа за мултимедия, навигация и синхронизация. DAISY е приведен в съответствие с отворения стандарт EPUB.

Desktop Author

Формат:  DNL Reader

Файлово разширение: .dnl; .exe

Desktop Author е система за електронно издателство, която позволява създаването на електронни книги с виртуално разгръщане на страниците. Подходящ е за всички електронни издания – книги, брошури, фото-албуми, електронни картички, дневници, тестове, форми. DesktopAuthor публикува книгата във формат .dnl или .exe. И двата файлови формата са единични, самоизпълняващи се и не изискват други програми за четене. Файловете .dnl могат да бъдат преглеждани в уеб браузър или с помощта на DNL Reader; разработен е от австралийската компания DNAML Pty Limited. DNLкнига може да се създаде с помощта на Desktop Author или Desktop Communicator.

DjVu

Формат: DjVu

Файлово разширение: .djvu

DjVu e формат, специализиран за съхранение на сканирани документи. Използва мощни компресори, оптимизирани за изображения с малко цветове, като сканирани текстови документи. Файлът може да съдържа една или повече страници. DjVu файловете не могат да бъдат разделени до отделни страници. 

Страниците, съдържащи изображения, са отделени в отделни слоеве – с много цветове, с ниска резолюция, с фон, използващ ниска компресия, с малко цветове, с висока резолюция, всеки от които е компресиран с най-добрия за целта метод. Форматът е предназначен за много бърза декомпресия.

Предимство на DjVu е възможността за възпроизвеждане на висококачествени сканирани страници (300-400 dpi), достатъчно качествени както за екрана, така и за принтиране, и възможността за много ефективното им архивиране. 

EPUB

Формат: IDPF/EPUB

Файлово разширение: .epub

Форматът .epub или OEBPS е отворен стандарт за електронни книги, създаден от International Digital Publishing Forum (IDPF). Този формат бързо доби популярност и стана най-широко поддържаният XML за електронни книги формат през 2011 г. Той се поддържа от iPhone, iPod Touch и iPad, Barnes and -ble -ok, Sony Reader, BeBook, Bookeen Cybook Gen3, COOL-ER, Adobe Digital Editions, Lexcycle Stanza, BookGlutton, AZARDI, Kobo eReader, FBReader, Aldiko и WordPlayer на Android, Freda на Windows Mobile и Windows Phone 7, и Mozilla Firefox EPUBReader. Amazon Kindle не поддържа EPUB, но това се очаква скоро.

Adobe Digital Editions използва .epub за своите електронни книги, с DRM протекция, реализирана с притежавания от тях ADEPT механизъм. 

eReader

Формат: Palm Media

Файлово разширение: .pdb

eReader е безплатен четец за електронни книги на Palm Digital Media, който използва .pdb формат. Налични са версии за iPhone, PalmOS, WebOS, Android, Symbian, BlackBerry,Windows Mobile Pocket PC/Smartphone, Windows, Macintosh. Четецът показва по една страница, поддържа хиперлинкове и изображения, позволява букмаркване и коментари. Бележките и коментарите могат да бъдат експортирани като Memo документ. 

Компанията предлага две програми за създаване на електронни книги за Windows/MacOS: Dropbook – безплатна, PML-към-PDB конвертор, и eBook Studio – платена, WYSIWYG редактор. И двете програми са съвместими с прости текстови файлове.

Barnes & -ble използват формата eReader за доставяне на своите електронни книги. Техният -ok Reader поддържа формата eReader.

FictionBook (Fb2)

Формат: FictionBook

Файлово разширение: .fb2

FictionBook е популярен XML-формат за електронни книги, поддържан от безплатни четци като FBReader, Bebook, Haali Reader и STDU Viewer.

Founder Electronics

Формат: Apabi Reader

Файлово разширение: .xeb; .ceb

APABI е формат, разработен от Founder Electronics. Той е популярен формат за китайски книги; чете се с Apabi Reader.

Hypertext Markup Language

Формат: Hypertext

Файлово разширение: .htm; .html

HTML е език, използван в уеб страниците. Електронните книги, използващи HTML, могат да бъдат четени в уеб браузър. Спецификациите на езика са налични на сайта на W3C. HTML позволява използване на мета-елементи и кодиране на текста с ASCII, UTF-8 и др. Текстовете могат да се създават в текстов редактор или в специални програми. 

HTML не е много ефективен по отношение на архивирането на информация, изисква по-голямо пространство, отколкото много други файлове. Някои четци за електронни книги, като Amazon Kindle, Open eBook, Compressed HM, Mobipocket и EPUB, съхраняват всеки раздел на книгата в HTML формат и използват ZIP компресия за компресиране на HTML данните, метаданните, изображенията и стиловете в единичен, значително по-малък файл.

Microsoft LIT

Формат: Microsoft Reader

Файлово разширение: .lit

DRM-протектираните LIT файлове са четими само в прогламата Microsoft Reader. Някои четци, като Lexcycle Stanza, могат да четат непротектирани LIT файлове. Също така съществуват конвертори, като Convert Lit, които могат да конвертират .lit до HTML или OEBPS. 

Microsoft Reader използва патентованата технология ClearType за подобрение на четивността. Потребителят може да добавя бележки на всяка страница, да рисува върху страницата. Четецът включва интегриран речник.

Mobipocket

Формат: Mobipocket

Файлово разширение: .prc; .mobi

Форматът Mobipocket е безиран на стандарта Open eBook, използващ XHTML, и може да включва JavaScript, фреймове, SQL бази данни. 

Mobipocket Reader има библиотека на началната си страница. Читателят може да добавя празни страници в книгата и да рисува графики, да добява бележки, да подчертава. Изображенията са конвертирани в GIF с максимален размер 64K – достатъчен за мобилни телефони с малки екрани. Mobipocket Reader позволява букмаркване и има вграден речник. Четецът има фул скрийн. Mobipocket има поддръжка на Windows, Symbian, BlackBerry и Palm, но не и на Android. С помощта на WINE четецът работи под Linux и Mac OS X. 

Форматът AZW на Amazon Kindle е Mobipocket с лека разлика в генерирането на серийния номер и .prc може да се чете директно на Kindle. AZW обаче не притежава някои от характеристиките на Mobipocket, като javascript.

Mobipocket разработи конвертор на .epub до .mobi – KindleGen.

Multimedia eBooks

Формат:  Eveda

Файлово разширение: .exe или .html

Мултимедийната електронна книга включва комбинация от различни формати. Терминът мултимедия се използва за разлика от термина медия, който означава традиционните форми на печатен текст – книгите. Мултимедийните електронни книги включват текст, аудио, видео и/или интерактивно съдържание.

Newton eBook

Формат:  Newton eBook

Файлово разширение:  .pkg

Известен като Apple Newton book, файлът може да съдържа множество книги, например няколко три книги от трилогия. Всички системи, възпроизвеждащи операционната система Newton, имат вграден четец за Newton eBook. 

Електронните книги Newton не поддържат DRM и криптиране. Те поддържат вътрешни линкове, таблици със съдържание, индекси, черно-бели снимки. Newton books използва Unicode и е наличен за много езици. 

Open Electronic Package

Формат: Open eBook

Файлово разширение: . opf

OPF е XML-базиран формат, създаден от E-Book Systems; той бе заместен от EPUB.

Portable Document Format

Формат: Adobe Portable Document Format

Файлово разширение: .pdf

Формат, създаден от Adobe Systems с цел създаване на стандарт за съхранение на документи за печат, състоящ се от поредица от изображения на страници. Форматът произлиза от PostScript, с добавени възможности за компресия, протекция и DRM. Тъй като PDF документите могат да бъдат разглеждани и принтирани лесно от потребителите на различни платформи, те са много популарни в интернет. 

Тъй като форматът е създаден за възпроизвеждане на изображения, текстът не може да бъде налят така, че да изпълни размера на страницата. Поради това PDF файловете, създадени за печат на страница със стандартен размер не са добре четими на монитор с ниска резолюция (мобилни телефони, четци за електронни книги). Adobe разреши този проблем и добави възможност за преналиване на текста в своя Acrobat Reader, но за да фувкционира тази възможност, тярябва да бъде зададена при изготвянето на документа. Версията на Adobe Acrobat за Windows Mobile (Pocket PC) прави това автоматично, освен ако документът не е заключен или протектиран с парола. 

Много продукти поддържат създаването на PDF файлове – Adobe  Acrobat, PDFCreator, Ope-ffice, iText, FOP. Mac OS X има вградена поддръжка за създаването на PDF документи.

PDF файловете се поддържат от много четци за електронни книги – Mobipocket, iRex iLiad, iRex DR1000, Sony Reader, Bookeen Cybook, Foxit eSlick, Amazon Kindle , Barnes & -ble -ok, iPad, PocketBook Reader, Bebook Neo, Kobo eReader. 

Научните статии и книги често са в PDF формат, който позволява правилно позициониране на таблици и уравенния. В тези случаи може да има проблеми при промяна на обтекаемостта на текста.

Plain text files

Формат: text

Файлово разширение: .txt

Съществуват и електронни книги в чист текст. Размерът им се определя от броя на буквите, включително шпациите, и броя на абзаците. Например Библията, съдържаща 800 000 думи, е около 4 MB. Стандартът ASCII позволява текстовите файлови да бъдат четени на Unix, Macintosh, Microsoft Windows, DOS и др. системи. 

PostScript

Формат: PostScript

Файлово разширение: .ps

PostScript е език за описание на страници, използван в областта на издателството на електронни и печатни издания, който с помощта на рендерираща програма създава изображение. 

TealDoc

Формат: TealDoc

Файлово разширение: . pdb

Четец на TealPoint Software за Palm OS. Притежава собствен формат, чете текстови докоменти и PalmDoc файлове. Новите версии включват и редактор за Palm OS. Форматът използва HTML за форматиране на текста.

TomeRaider

Формат: TomeRaider

Файлово разширение: .tr2; .tr3

Форматът TomeRaider се поддържа от Windows, Windows Mobile (aka Pocket PC), Palm, Symbian, iPhone и др. Версията за Windows и Windows Mobile поддържа HTML и CSS. Версията за Palm поддържа ограничен HTML – без таблици, без шрифтове, липсва поддръжка на CSS. Въпреки разликите, всяка книга за TomeRaider може да бъде прочетена на всички поддържани платформи. На сайта на TomeRaider можете да откриете повече от 4000 безплатни книги.