Запечатайте вашите спомени с DJI Tello дрон
Технологии

Запечатайте вашите спомени с DJI Tello дрон

DJI Tello е малък дрон, но с големи идеи и доста интересни идеи скрити в него, с които можете да запечатате незабравими мигове и да впечатлите приятелите си. Този модел е един от най-изгодните дронове, идеален за начинаещи пилоти и младежи, не само за учене, но и за забавление. Този модел дрон на най-популярната в света компания на пазара за дронове и други професионални и непрофесионални технологии – DJI, може да се окаже перфектният избор, за всеки който тепърва започва да пилотира дронове или всеки, който просто иска интересен и ефектен начин да запечата своите изживявания и спомени.

DJI Ryze Tello е малък, лесен за използване, придружен с предпазители за витлата (перките / пропелерите) и бордови сензори за препятствия, които го правят доста сигурен дрон и намалят шансовете за инциденти. Малко дронове в този ценови диапазон предлагат толкова качествен дрон, добре направен, издръжлив и с дълъг полет (за сравнително малката си батерия и размери), стабилизирано изображение с доста добро качество, въпреки че камерата е 5 мегапикселова.

Плюсове

 • Лесен за управление и летене на закрито
 • Предпазители на витлата ( перките / пропелерите )
 • Автоматизирано излитане и кацане
 • Вградени сензори за препятствия и против сблъсък
 • Възможност за излитане чрез хвърляне на дрона или от ръка и кацане на ръка

Минуси

 • При наличие на вятър се бори за да задържи позиция при кръжене, но въпреки това изображението остава доста стабилно
 • Съотношението време за зареждане на батерията към време на полет не е добро
 • Летенето навън при силен вятър не е опция, но за размерите си е нормално да е така

Как работи дрона Tello на DJI

DJI Tello е малък дрон с монтирана отпред челно камера, способна да заснема 5MP снимки и да предава 720p HD видео. Това е лек и достъпен квадрокоптер, идеален за летене както на закрито, така и на открито, идеален за начинаещи в хобито. Лесно се настройва в няколко стъпки, лесно се навигира, нужно е просто да изтеглете приложението от магазина за приложения за iOS или Android, включете и сте готови да летите.

Просто! Това е един дрон, който наистина е почти готов да лети направо от кутията. Просто изтеглете приложението на своя iPhone или Android телефон (или таблет), включете дрона, свържете се с приложението и сте готови. Функцията за автоматично излитане означава, че можете да сте във въздуха и да изследвате около себе си от нова гледна точка. Предпазителите на витлата правят навигацията около обекти по-малко опасна, така че можете да летите без особено да се притеснявате. По същество това е един от най-добрите дронове за начинаещи. Вградената 720p камера ви позволява да гледате света през очите на вашия дрон и да снимате снимки и видеоклипове, докато летите. Посоченото време за полет е 13 минути, но има и рекорди с по 15-20 минутни полети в идеални условия с пълна батерия. Всичко, което е по-силно от бриз, означава, че Tello не е идеален за използване навън, но въпреки това, лесно дистига около 100 метра въпреки че е твърде малък за да се види толкова на далеч. Но работи стабилно!

Ключови характеристики на дрон DJI Tello

 • Тегло: Приблизително 80 грама (включително батерия и витла)
 • Размери: 3.6×3.6×1.6 инча
 • Батерия: Разглобяема батерия- 1.1Ah/3.8V
 • Зарядно устройство: Micro USB порт за зареждане
 • Режими: режим на отскачане, 8D обръщане, хвърляне и тръгване, нагоре и далеч ( кинематично движение ) и EZ снимки.
 • Обхват на предаване на видео: до 100м извън населено място, при ниски мрежови смущения и до 50 метра в населено място и силни смущения
 • Видео резолюция: HD 720p
 • Скорост на кадрите: 30FPS

Най-хубавото на този дрон е удобството. Неговата малка, компактна и лека структура означава, че почти може да се плъзне в джоба на палтото ви. Без да се налага да се притеснявате да носите отделен контролер означава, че пътуването с Tello е още по-лесно; перфектен за носене на почивка по света и ви позволява да упражнявате летателните си умения навсякъде, където е позволено. С малкото си тегло и размери, ще можете да го управлявате без лиценз почти из целия свят ( освен в стриктно забранените зони за всякакви летателни и роботизирани апарати, както и няколко държави забраняващи свободната употреба на всякакви летатерлни средства с налична камера на борда си ). В сравнение с много други дронове и особено тези от арсенала на DJI, цената също е впечатляваща. В момента можете да избирате онлайн търговци на дребно, предлагащи Tello около 200 лв., дори има и комбо версия със смарт зарядно, 3 батерии и резервни перки за много малко над стандартната цена. Това е значително по-ниско от повечето дронове от висок клас и като се има предвид качеството на изработката и набора от функции, тази цена го прави напълно да си заслужава похарчените пари. Може да не е сред най-добрите дронове като цяло, но е идеален за всеки, който иска да се занимава със снимки от дрон. За начинаещи с опит с дронове без камера или напълно начинаещи в хобито, които искат да започнат да управляват дронове, Tello може да бъде най-добрият дрон, за да научите основите и да ви накара да летите като професионалист. А дори има приложение и възможност да се докоснете донякъде и до FPV изживяване с допълнителните апликации и аксесоари, които можете да откриете за него.

Дизайн

Малкият и елегантен дизайн на Tello го прави лесен за летене на закрито и открито, следователно идеален за начинаещи пилоти на дронове. Tello лети плавно с малки стегнати движения, което му осигурява плавен и точен полет. Управлението (чрез приложението за мобилен телефон) е точно и лесно за овладяване. Има възможност за връзване и на контролер чрез Bluetooth. Вградените функции за безопасност, като сензорите и предпазителите на витлата, са много дискретни и се вписват добре в дизайна. Сензорите, намиращи се на дъното на дрона (наподобяващи малки камери), са наистина полезни, особено за начинаещи пилоти на дронове, тъй като помагат да се избегнат сблъсъци с обекти. Предпазителите на витлата дават на пилотите повече свобода да се опитват да извършват рискови летателни маневри с Tello (особено на закрито) и увеличават неговата издръжливост, като предпазват витлата от повреда, ако пилотът случайно засегне дърво, сграда, човек или друг обект. Камерата на Tello е добре интегрирана в тялото на дрона и едва стърчи и въпреки че няма гимбал ( карданен механизъм за стабилизация) наличното софтуерно стабилизиране върши отлична работа за корекция на кадрите. Това значително намалява риска от надраскване или повреда на обектива на камерата. Недостатъкът на това е, че това означава, че кинематографични маслено гладки кадри от типа, който сме свикнали да постигаме „лесно“ други дронове (напр. DJI Mavic 3 или Mini моделите) е по-трудно (но не невъзможно) за постигане. Ако можете да приемете, че взимането на дрон със стабилизация чрез гимбал, само ще увеличи цената и ще направи дрона по-малко удобен за начинаещи, тогава решението да работите с тази по-елементарна настройка на камерата е оправдано.

Функционалност

Tello се управлява от приложение, което може да се намери в App Store или Google Play. Много е лесно да се настрои, след като бъде изтеглено, стартирайте приложението, включете дрона и натиснете бутона за свързване. Това ще ви отведе до WiFi във вашите настройки, където можете да изберете „Tello“. След като вече сте готови, когато се върнете към приложението, трябва да можете да видите заобикалящата ви среда през обектива на Tello и вече сте готови да полетите. Tello е в състояние да изпълни доста предварително зададени пилотажни движения, които други по-големи и по-тежки дронове като Mavic или Phantom не могат. Тези функции включват: Throw & Go ( буквално подхвърляте дрона и той полита след активиране на опцията ), 8D ефектни каскадни преобръщания и режим на плавно подскачане. И накрая, режимът „отскачане“ позволява на ръката ви да стане контролер на дрона, докато той се издига и спуска в отговор на спускането или вдигането на ръката ви.

Представяне

Времето за зареждане на единична батерия е около един час, което е малко бавно, но ако сте с комбо пакета, там има налично смартзарядно и нещата седят съвсем различно. Като се има предвид времето за полет от около 11-12 минути, по-добрият избор е комбо пакета с допълнителните батерии и зарядно, не е много над цената. А смарт зарядното осигурява време за зареждане от около 2 часа и на трите батерии. Tello има много впечатляваща скорост за малкия размер на тялото. Максималната скорост е малко над 8 м/с! Не само това, но обхват от почти 100 м разстояние (с ясна линия на видимост) е впечатляващ за Wi-Fi контролиран дрон. Установихме, че Tello е напълно отзивчив по време на полет. Контролерът на джойстика (чрез приложението) реагираше с малко или никакво забавяне и беше необходимо минимално докосване/усилие, за да се контролира посоката/въртенето и стъпката. Не беше и прекалено чувствителен. Като се имат предвид другите предимства, изброени за този дрон, цената е просто черешката на тортата. Онлайн може да се намери за около 200 лв., а комбото за около още 70 лв отгоре, което го прави много добра стойност за дрон с това качество и много евтин като цяло в сравнение с други в този клас дронове. Отново това го прави много привлекателно предложение и идеално за начинаещи.

Заслужава ли си покупката на Tello ?

Определено си заслужава и то много! Особено за начинаещите с ограничен бюджет или просто искате да се учите с по-евтин дрон, което да не ви притеснява при евентуално разбиване някъде ( въпреки че не е много лесно DJi Tello да бъде разбит ). Tello определено е добра покупка. Идеалният избор за въведение в света на дроновете.

Но ако сте малко по-опитни пилоти, може би този продукт не е за вас, по-скоро DJI Mini моделите са вашата правилна насока. Mini сериите предлагат също на доста добра цена доста качества, които ще ви доближат много до професионалното пилотиране, заснемане на видео и снимки с високо качество и страхотна стабилност и т.н. Ако се нуждаете от по-висок клас и сте уверени че можете да се справите, тогава може да се насочите към някой Mavic, а ако сте запалянковци на лупинги, висш пилотаж и високи скорости определено DJI FPV моделите, като Avata например са вашият правилен избор. П.П. Само да подчертаем, че новият FPV модел ( Avata ) на DJI всъщност е насочен и към учащите се, малко по-скъп е но си има своите предимства, но за това повече следващия път в блога dao.bg.